sreda, 20. marec 2013

TI IMAŠ PA TUDI PRAV


V soboto, 16. 3. 2013 je Logatec ponovno gostil creme de la creme slovenske poezije. V Prešernovi dvorani Narodnega doma smo Zeleni oblaki v sodelovanju s Klubom logaških študentov izvedli odprto mizo – literarni večer z osrednjo temo 'vloga študentske populacije in kulturne sfere v času družbenih sprememb'.

Prvi del je bil posvečen gostom z Inštituta IRIU, ki so nam lansko leto ponudili sodelovanje na svoji literarni situaciji 168 ur za poezijo. Izvedeli smo nekaj o projektih, ki jih izvajajo (kot bo npr. četrtkova Literarna korupcija), malo o miniminstrstvu za umetnost ter še nekaj o splošnem stanju slovenske kulture ter kako lahko njeno stanje izboljšamo. Vsi trije prisotni člani IRIU-ja, Glorjana Veber, Peter Semolič in Aleš Mustar pa so nam na koncu prebrali nekaj avtorskih del.

V drugem delu smo se posvetili headlinerju večera, Milanu Jesihu. Avtor nam je zaupal nekaj tega in onega iz svojih študentskih let in časa slavnih generacij okoli '68, njihovem boju ter razlikah in podobnostih z današnjo sceno. Podal je tudi svoj pogled na stanje slovenske literature, prebral pa lepo število pesmi, ki še nikoli niso bile izdane v posebni pesniški zbirki, ki pa je v načrtu, da izide še letos. V času, ko prosti verz prevladuje v t.i. visoki poeziji in ko se male zgodbe želijo izkazati za kar se da velike, je Jesihova poezija, tako formalno kot vsebinsko, resnična posebnost.

Branje večera so popestrili trije člani Zelenih oblakov. Barbara Bezek Rot, Branka Novak in Jaka Dolenc (poleg Marcela Štefančiča) v letošnjem letu sodelujejo z logaškim umetnikom Vidom Sarkom ob otvoritvah njegove slikarske razstave Veliko ždetje. Ker vsi ljubitelji literature niso uspeli doživeti njihovega nastopa ob razstavi, smo goro premaknili k Mohamedu in se prepustili njihovim besedam kar doma. Na literarnem večeru.

Za glasbo je poskrbel izvrsten trio Urša Mihevc (vokal), Simona Skvarča (viola) in Rok Škrlj (kitara), ki so odigrali tri klasike, ter nekajkrat improvizirali ambientalne melodije kot spremljavo bralcem leposlovja. Navdušili so prav toliko kot bralci.

Prav lepo se zahvaljujemo, kot že tolikokrat, Primožu Sarku za spodnje fotografije:

Kdor pa uporablja socialno omrežje facebook, si lahko ogleda tudi fotografije Anžeta Mihevca:

Prav lepo se zahvaljujemo vsem za obisk. Bilo je to novo poglavje, ki je ponovno nekaj malega prispevalo k dvigu nivoja literarne scene v Logatcu. Hvala vsem podpornikom in se vidimo prihodnjič!

Ni komentarjev:

Objava komentarja