sreda, 11. maj 2011

Literarna kolonija JSKD

LITERARNA KOLONIJA JSKD 2011
Zapreval pri Poljanah (blizu Škofje Loke), 27.–29. maj

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti vabi na Literarno kolonijo JSKD 2011, ki bo v Zaprevalu na turistični kmetiji Žgajnar (prav pod smučiščem Stari vrh).
Gre za intenzivne delavnice, namenjene ustvarjanju novih besedil in kritičnemu pretresu poslanih besedil, literarnim branjem, srečanjem z uveljavljenimi avtorji.

MENTORJA
Mentorja letošnje kolonije bosta uveljavljena slovenska književnika, člana Društva slovenskih pisateljev: Cvetka Bevc (literarna ustvarjalka in glasbenica; na Filozofski fakulteti v Ljubljani končala študij muzikologije in primerjalne književnosti; piše poezijo, prozo in dramska besedila pa tudi učbenike za glasbeno vzgojo), ki bo vodila pesniško delavnico, in Dušan Šarotar (pisatelj, pesnik, scenarist, avtor več dokumentarnih filmov, urednik na Študentski založbi), ki bo vodil prozno delavnico.

NAČIN DELA
Udeleženci delavnice bodo skozi proces lastnega literarnega ustvarjanja, medsebojnega dialoga in s pomočjo mentorjev spoznavali osnovne značilnosti literarnih besedil. Pogovor in tudi praktični poskusi na lastnih ali prebranih tekstih iz svetovne zakladnice bodo usmerjeni predvsem na kompozicijo, ustroj junakov v prozi, izpovednost poezije, žanrsko raznolikost in slogovno dovršenost literarnega teksta.

PROGRAM
Poleg pesniške in prozne delavnice pripravljamo literarna branja, predstavitev kulturnega delovanja domačinov, pohod na Stari vrh in še kaj.

OBVEZNOSTI UDELEŽENCEV
Vsak avtor naj hkrati s prijavnico pošlje 3 pesmi ali kakšno svoje krajše dokončano prozno besedilo ali tudi takega, ki bi ga rad šele razvil. Ker pa se bomo pogovarjali tudi o bralnih navadah in najljubših knjigah, je zaželeno, da vsak izbere še tri svoje najljubše knjige in jih prinese s seboj.
Za svojo predstavitev naj vsak avtor pripravi še kratek življenjepis in opis ali idejo katerega od svojih dokončanih tekstov ali tekstov v nastajanju (do ene strani oz. največ 3000 znakov).

PRIJAVA
Prijave sprejemamo do 20. maja 2011 na naslov: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Štefanova 5, 1000 Ljubljana (za literarno kolonijo), po e-pošti: dragica.breskvar@jskd.si, lahko tudi po faksu 01 2410 510.

KOTIZACIJA
Kotizacija znaša 40 evrov (DDV vključen; plačilo po položnici, ki jo bo sklad izstavil po prijavi).

BIVANJE
Bivanje in prehrano smo rezervirali na turistični kmetiji Žgajnar (naslov: Jana in Matej Demšar, Zapreval 3, 4223 Poljane, www.zgajnar.starivrh.si). Polni penzion (vsi trije obroki) stane 27 evrov na dan (stroški bivanja in prehrane za ves vikend: 54 evrov), hrana je domača. Sobe so večposteljne.
Dodatne informacije o koloniji dobite po tel. (01) 2410 500 (Franci Cotman) ali 2410 516 (Dragica Breskvar) ali po e-pošti: dragica.breskvar@jskd.si.


Vodja kolonije:
Dragica Breskvar, prof., samostojna svetovalka JSKD za literarno dejavnost in urednica Mentorja

Ni komentarjev:

Objava komentarja