ponedeljek, 23. december 2013

NA/POL LITERARNI VEČER ZA ZAKLJUČEK SEZONE '13


Izteklo se je še eno leto. Sezono 2014 je zaznamovala precejšnja aktivnost Zelenih oblakov in povezava s številnimi drugimi sorodnimi društvi ter njihovimi aktivnostmi.

Držali smo se ustaljenega 'urnika' dela ter izvedli že tradicionalne 4 literarne večere, od katerih smo poletnega ponovno posvetili poklonitvi Andreju Žigonu, ki nam je vdahnil ime in poslanstvo. Spomladi so nas obiskala 4 velika imena slovenske literature in razveselila publiko Prešernove dvorane, kjer smo nastopili prvič. Milan Jesih, Glorjana Veber, Peter Semolič in Aleš Mustar so nam pokazali širino pesniškega glasu in ustvarjalnega udejstvovanja znotraj kulturne sfere. Naša članica Ana Balantič se je v cobiss vpisala z novo knjigo Odrezana sreča in veseli nas, da smo jo lahko predstavili na zimskem literarnem večeru v Knjižnici Logatec.

Poleg sezonskih literarnih večerov smo izvedli še tradicionalna Literoadijo za mlade avtorje in fantovski literarni večer ob koncu leta.

Izvedli smo nekaj literarnih kav, ki smo jih osredotočili na posamične avtorje Zelenih oblakov, ki so v njihovem okviru lahko natančneje in kreativnejše predstavili svoja dela in ustvarjanje.

Žal nam je velik upad finančnega dotoka, kljub rekordni prijavi dogodkov, ni omogočil izdaje knjige. Želeli smo si zbornika ali ponatisa Žigonovih Zelenih oblakov, a morata projekta zaenkrat ostati v čakanju.

Spletli smo številne nove in utrdili mnoge stare prijateljske vezi, za katere smo resnično hvaležni in pomalem tudi skromno ponosni. Želimo si lahko, da bomo s tistimi, s katerimi še nismo izvedli skupnih dogodkov, da se bo to zgodilo čimprej. Hvala torej Klubu logaških študentov, Knjižnici Logatec, Klubu grajski park, Inštitut IRIU, Mladim rimam, Gil-Galadu, LUD Literaturi, KUD Otočju in številnim drugim društvom in posameznikom, glasbenikom, literatom, ustvarjalcem novega jutri, za vso pomoč, podporo, prijateljstvo in še posebej NAVDIH.

Sezono smo ponovno zaključili s fantovskim literarnim večerom, ki smo ga izvedli v prostorih Kluba logaških študentov, v četrtek, 19. 12. 2013.

Fantje so ponovno pokazali, da se s povezanostjo in dobrimi idejami najde pot do literarnega dogodka. Originalna fantovska zasedba petih Zelenih oblakov (Jaka Dolenc, Tomaž Ivič, Rok Kranjc, Borut Petkovšek, Tim Uršič) se je ponovno potrudila in izvedla literarni večer, ki so ga posvetili Georgu Carlinu, stand-up komiku, piscu, kritiku, mislecu. Trije prisotni avtorji (Dolenc, Kranjc in Uršič) so brali iz njegovih knjig, prebrali pa so tudi pesmi, ki jih je Ivič poslal za dogodek. Kot lansko leto so se trudili poklicati Petkovška preko Skypa, a eksperiment ni uspel. Veliko bolje sta uspeli pesmi na spremljavo glasbenih stavkov Andraža Boleta.

Del večera pa se je osredotočil na posebnega gosta Jasmina B. Freliha, avtorja romana Na/pol, ki je na letošnjem 20. slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najboljši prvenec leta 2013. Še en literarni večer torej, ki se je napajal iz več drugačnih virov vsebine.

Fotografije, ki jih najdete preko spodnje povezave je posnel naš dragi prijatelj Primož Sark, ki je ponovno pokazal, kakšen velik podpornik literature in logaškega literarnega ustvarjanja je. Hvala, Primož!






S tem zaključujemo leto 2013 in vsem, ki nas podpirate, berete, spodbujate, navdihujete, tolažite, trepljate po ramenih in pomagate kakor koli še drugače, želimo srečno in zdravo 2014! Naj se vam uresničijo vse želje in kakšno lepo knjigo za darilo!

petek, 13. december 2013

KDAJ BO JEZUS PRINESEL SVINJSKE KOTLETE?


Bliža se tisti čas v letu, ko zasvetijo luči, ko zadiši kuhano vino in ko hodijo dobri možje. A niso le oni tisti, ki hodijo! Vsako leto konec decembra fantje iz Zelenih oblakov izvedejo literarni večer, ki ruši definicije, kaj sploh je dogodek. V temelju zatresejo Spektakel in preizkusijo vse metode in interpretacije, ki jih literatura premore.

Predlani so se poklonili Charlesu Bukowskemu, lani je bil na vrsti Jim Morrison, letos bodo brali odlomke Georga Carlina. Po njegovi knjigi 'Kdaj bo Jezus prinesel svinjske kotlete?' tokratni večer tudi nosi ime.

Svojo poezijo bodo brali Jaka Dolenc, Rok Kranjc in Tim Uršič iz Zelenih oblakov. Preko medspletja se bo oglasil njihov društveni kolega Borut Petkovšek, brali pa bodo tudi pesmi Tomaža Iviča. Polna zasedba, torej, ponovno. Nič jih ne razdruži.

Dve leti nazaj so fantje prebirali poezijo Jana Pirnata iz Grosuplja in lani je Jan obiskal Logatec. Lansko leto so fantje prebirali prozo Jasmina B. Freliha in Jasmin letos kot specialni gost prihaja na literarni večer. Sveži nagrajenec nagrade za najboljši prvenec leta za roman Na/pol ne more razočarati. Čaka nas dogodivščina, ki je ne gre izpustiti.

V četrtek 19. 12. 2013 vsi lepo vabljeni v prostore Kluba logaških študentov, kjer bomo Zeleni oblaki nastopili prvič. Ura 20:30. Tik tok, tik tok …

četrtek, 5. december 2013

KAMNIK


Ponovno smo bili Zeleni oblaki dejavni na ta veseli dan kulture. 3. 12. tega leta smo odpotovali v Kamnik v Hišo sanjajočih knjig, kjer nas je naš dragi Rok Kranjc pogostil v intimnem, čarobnem prostorčku. Hiša ni le navadna knjigarna, temveč srečališče kulture, kar je večkrat dokazala s takšnimi in drugačnimi dogodki, posvečenimi tej in oni umetnosti. Zeleni oblaki, upamo, smo pripomogli popestriti njen repertoar.

Na pot smo se odpravili v lepem številu in z zelo raznolikimi glasovi prikazali širok spekter literarnega ustvarjanja, ki ga takšno ljubiteljsko društvo lahko ponudi. Z branjem je pričel naš gostitelj Rok, nadaljeval vedno lucidni Marcel, nato Branka, ki se je namučila z iskanjem veselih pesmi, ki jih je objavila v zborniku (delo, tako težko, da ji ni uspelo – vesele pesmi smo zaslišali šele na koncu večera, ko nam je prebrala prozni zapis Kaje Pregrat in pesem Tineta Vučka), nato vselej romantični Jože in Tim, zaključila pa je Barbara, mističnocoprniško, kot se spodobi.

Spodaj prilagamo nekaj fotografij z večera, ki je naše ime zapisal v novi slovenski kraj, hkrati pa vas vljudno vabimo na naš zadnji literarni dogodek tega leta, ki bo 19. 12. Kaj nam fantje pripravljajo letos, zaenkrat ostaja skrivnost, a šušljajo, da nam bodo kaj kmalu po delčkih vse skupaj razkrili tu gor.

Veseli december želimo!